Dags att skaffa SSL

För ett par dagar sedan meddelade Google att deras populära webbläsare Chrome snart kommer att bli mycket tydligare med osäkra siter. I det här fallet betyder det siter som låter användaren skicka känsliga uppgifter okrypterat.

I januari 2017 planerar sökjätten att släppa version 56 av Chrome. Från och med den versionen kommer webbläsaren att tydligt visa om siten använder sig av okrypterad överföring mellan webbläsare och server. Så här tror man att det kommer se ut uppe vid adressfältet:

chrome56

Vi har hittills förstått det som att tanken är att varningen ska synas på sidor där användaren kan mata in kreditkortsuppgifter eller lösenord. Inmatningsfält för lösenord är ganska enkla att känna igen, men vi tror att det kommer variera en del på sidor där man kan mata in kreditkortsuppgifter, i alla fall till en början.

Hur påverkas du?

Om din WordPress-site inte använder SSL (https) för sidor med inloggning eller där användaren matar in kreditkortsuppgifter så är det dags att skaffa det nu. För att gå över till SSL så krävs det att du eller ditt webhotelll installerar ett så kalllat certifikat på själva servern. Certifikatet är knutet till ditt domännamn och är egentligen till för att bevisa att det är samma organisation som äger server och domännamnet. Hela idéen bygger på att man bara utfärdar certifikat till personer eller organisationer som kan styrka sin identitet. Certifikatet är också nödvändigt för att starta en krypterad kanal mellan webbläsare på korrekt sätt.

De flesta webbhotell erbjuder certifikat som installeras automatisk. Numera finns certifikat i alla prisklasser, från gratis till tusentals kronor per år. Om det inte framgår tydligt i kontrollpanelen på ditt webbhotell hur du slår på SSL bör du kontakta supporten hos ditt webhotell för att få hjälp

Obs! Om din site hostas hos Torgesta Technology så har du automatiskt tillgång till ett gratis SSL-certifikat via tjänsten LetsEncrypt. Om du är osäker på hur du slår på SSL, kontaka oss!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *